*Copy Foto :)
3 kilo Tulang kambing atau lembu
½ inci Halia
3 biji Bawang besar
8 ulas Bawang putih
7 batang Cili hijau
7 biji Telur
1 sdt Lada hitam
1 sdt Lada putih
2 sdb Tomato Ketchup
1 senduk rata Gula (atau secukup rasa)
½ kotak Paste
Cara Cara
1. Rebus tulang bersama air hingga empuk.
2. Setelah tulang empuk, tinggalkan ¾ setengah air dalam periok
3. Masukkan bahan bahan kisar tadi bersama serbuk lada sulah
4. Ambil paste setengah kotak dan kacau dalam rebusan
5. Kacau hingga rata dan pekat
6. Masukkan Tomato Ketchup dan kacau
7. Bubuh garam secukup rasa berserta gula, lada putih dan lada hitam
8. Kacau sampai mendidih
9. Masukkan telur
10. Ambil cili hijau yang telah dipotong dan taburkan ke dalam kuah.
0 comments:
Post a Comment