1 tangkai bunga kantan (dipotong ½)
2 tangkai daun kesum
1 sdt garam
1 sdt gula
jus asam jawa (30g buah asam jawa dicampur dgn 1 liter air)
(yg dikisar)
6 batang lada merah
3 batang lada kering
1cm kunyit hidup
1sdb serai yg dihiris
4 hiris lengkuas
½ biji bawang merah
6 biji bawang putih
1 sdt ketumbar
½ sdt belacan
Cara Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan yg dikisar.
2. Masukkan ikan pari dan masak sehingga kecut selama 2-3 minit.
3. Masukkan bunga kantan yang dipotong ½ serta daun kesum.
4. Campurkan jus asam jawa dan biarkan hingga mendidih. Masukkan bahan-bahan perasa dan hidangkan bersama bunga kantan yang dihiris halus.
0 comments:
Post a Comment