1 cawan dimasak butir panjang atau beras basmati
1 cawan susu utuh
1 / 2 cawan krim kental
3 / 4 cup santan
2 ons gula, kira-kira 1 / 4 cup
1 / 4 sdt kapulaga tanah
1 1 / 2 ons kismis emas, kira-kira 1 / 3 cup
1 1 / 2 ons cincang unsalted pistachio, sekitar 1 / 3 cup
Dalam tumis nonstick periuk besar di atas api sedang, menggabungkan nasi dan susu. Panas sampai campuran bermula mendidih. Penurunan panas, untuk rendah dan masak di masak perlahan hingga campuran mula mengental, aduk terus, sekitar 5 minit.
Meningkatkan panas ke medium, tambah krim pekat, santan, gula, dan kapulaga dan terus masak hingga campuran hanya bermula menebal lagi, sekitar 5 hingga 10 minit. Gunakan berus kecil untuk membantu mencegah kapulaga dari penggumpalan. Setelah campuran bermula mengental saja, keluarkan dari panas dan kacau dalam kismis dan pistachio. Transfer campuran untuk melayani individu pinggan atau mangkuk tempat gelas dan bungkus plastik langsung di permukaan puding. Sajikan dingin atau pada suhu bilik.
Ringkasan Recipe
Kesulitan: Mudah
Prep Time: 10 minit
Aktif Prep Time: 1 jam
Cook Time: 20 minit
Yield: 4 servings
0 comments:
Post a Comment