200 g tepung beras
40 g tepung gandum
1 camca tepung kanji
Garam secukupnya
550-600 ml air
Minyak untuk melengser
Bahan Kuah
600 g ikan kembung, rebus, ambil isi & tumbuk
2 liter santan (dan 2 biji kelapa)
6 ulas bawang merah, ditumbuk
1 cm halia, ditumbuk
2-3 g serbuk ada hitam
1 keping asam gelugur
Garam secukupnya
Bahan Sampingan
15-20 tangkai ciii kering, direndam
1 biji timun, dihiris halus
10 batang kacang panjang, dihiris kecil
40 g daun selasih, dimayang
30 g daun kesum, dimayang
200 g taugeh, dibuang ekor
3 cm kiub belacan, dibakar
3 biji limau nipis, dibelah 4
Cara membuatnya:
- Jerang semua bahan kuah hingga mendidih. Perlahankan api dan renehkan hingga agak pekat. Angkat dan ketepikan.
- Untuk laksam, kacau semua jenis tepung dengan garam dan air hingga menjadi adunan yang sebati.
- Lengser loyang bulat dengan minyak. Tuangkan sedikit adunan agar membentuk satu lapisan nipis. Kukus selama 3-4 minit atau hingga masak.
- Sapukan sedikit minyak pada permukaannya dan gulung ketika masih panas. Hiris setebal 1 cm bila hendak memakannya dengan bahan sampingan dan kuah.
0 comments:
Post a Comment