Sumber: Restoran Seri Melayu
Bahan A:
10 g biji gajus 10 g cermai jeruk 10 g anggur jeruk 10 g kismis 2 biji timun, dihiris 2 biji lobak merah, dihiris Sedikit lobak masin, dicincang
Bahan B:
150 g halia, dihiris 10 biji bawang kecil, dibelah dua 6 biji bawang putih, dibelah dua 4 biji cili merah, buang biji dan dipotong 4 biji cili hijau, buang biji dan dipotong 1 camca tehl serbuk kunyit Garam dan gula pasir secukup rasa
Bahan C:
5 camca besar minyak masak 1/2 cawan cuka, disatukan dengan 1/4 cawan air dan 1 camca teh gula 1 camca teh biji sawi digoreng tanpa minyak 4 biji bawang kecil, dihiris 20 tangkai cili kering 3 cm kunyit hidup Cara membuatnya:
1. Masukkan bahan A dan bahan B ke dalam mangkuk, gaulkan sehingga sebati. Perapkan sejam kemudian sejat.
2. Bahan C, panaskan minyak masak di dalam kuali, tumiskan bawang kecil dan bahan yang dikisar sehingga garing.
3. Kemudian masukkan campuran cuka dan didihkan selama tiga minit.
4. Seterusnya masukkan campuran bahan A dan B, kacau sehingga rata.
|
0 comments:
Post a Comment