Bahan-bahannya
- 4 biji limau nipis/kasturi jeruk
- 10 biji belimbing buluh jeruk
- 20 biji cermai jeruk
- 5 biji mangga muda jeruk
- 1 cawan kismis
- 5 biji buah pala jeruk
- 1 mangkuk kecil halia jeruk
- 10 biji prune
- 250gm buah asam boi – warna merah
- 5 biji buah bidara jeruk
- 20 biji bawang merah, biar sebiji-sebiji
- 5 biji bawang putih, biar sebiji-sebiji
- sedikit bijan goreng
- 1/2 botol kecil cuka putih
- 2 1/2 cawan gula
- 1 1/2 cawan cili kering yang telah siap dikisar
- 2 sudu serbuk ketumbar
- 1 sudu serbuk jintan manis
- 1 sudu serbuk jintan putih
- sedikit bijan goreng
- 5 biji bawang merah dihiris
- 3 biji bawang putih, dihiris
- 1 cawan minyak untuk menumis
Cara Menyediakannya
- Panaskan minyak, tumiskan bawang hiris hingga wangi. kemudian masukkan cili kisar. Bila cili garing, masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih.
- Bila telah wangi, masukkan gula dan cuka. bila gula telah larut dan pekat, masukkan buah-buahan serta bawang. Masaklah hingga pekat dan agak kering.
- Akhir sekali, masukkan bijan goreng. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
ps : Acar tahan disimpan selama dua minggu.
Selamat mencuba.
*psittacula.wordpress.com
0 comments:
Post a Comment